Blij met jezelf

Christelijke Coaching en Therapie Arnhem

Ik ken mijn ikken, en jij?

Ik ken mijn ikken, en jij?

Ben jij “blij met jezelf?”
Dat kan volgens mij alleen als je jezelf goed kent. Ken jij je ikken? Ken jij jezelf? Weet jij of je introvert of meer extravert bent of misschien wel iets van beide kanten hebt? (Ambivert.) Hoe ga jij daar mee om? Houd je daar rekening mee? Let je op je energieniveau bijvoorbeeld?

Ben jij hoog gevoelig? Of juist niet zo gemakkelijk met gevoelens? Of beide? Als jij dat van jezelf weet kun je gemakkelijker je manier van reageren op situaties accepteren.

Gesprekken met cliënten in de therapie bij “Blij met jezelf en de ander”, in Arnhem.

In de gesprekken met cliënten in de therapie bij Blij met jezelf en de ander, in Arnhem, gebruik ik een bus met popjes en een bestuurder om je inzicht te geven hoe mensen en dus vooral jij zelf in elkaar zit(ten). De poppetjes in de bus zijn delen van jou die gevormd zijn vanaf je geboorte.

Deze delen van jou die we “ikken“ noemen, hebben allemaal overtuigingen die ze tegen je willen zeggen . Ze roepen zelfs door elkaar wat ze er van vinden. Het is handig om dan een bestuurder van jouw bus van je leven te hebben. Die kan naar alle “ikken “luisteren” en hen bedanken voor hun mening om daarna een besluit te nemen. Dan is het ook prettig  dat je wat van je “ikken“ weet, waar ze voor staan.

Het is fijn om deze “ikken“ te leren kennen, zodat je ze gepaste aandacht kunt geven.

De bus met popjes en een bestuurder om je inzicht te geven hoe mensen en dus vooral jij zelf in elkaar zit(ten)
De bus met popjes en een bestuurder om je inzicht te geven hoe mensen en dus vooral jij zelf in elkaar zit(ten).

Voorbeelden van je “ikken”:

Heb jij bijvoorbeeld een “Perfectionist je?”
Of een “Pleaser“?
Ken jij je “Innerlijke Kind”?
Of heb je een “Clown” in je?
Misschien heb je wel een “Avonturier“!
Het kan allemaal.

Al deze “ikken“ hebben op hun manier het beste met ons voor. Ze willen ons beschermen voor pijn. Maar soms word het te gek wat ze willen. Dan is het tijd om de “ik“ te bedanken voor zijn moeite, de “ik“ zit niet meer achter het stuur van jouw bus, hij mag lekker gaan relaxen en je roept hem als bestuurder alleen op als je hem nodig hebt. Want jij bent de bestuurder/ manager van al je “ikken”.

Als we weten wie er op een bepaald moment aan het praten is dan kan dat heel verhelderend zijn.
Soms horen we deze stemmetjes in ons hoofd, soms horen we iemand praten die de mening van zijn ‘’ik“ vertelt. (Dit zijn stemmetjes die alle mensen hebben, zoals “zou je dat wel doen, dat is heel gevaarlijk”, de Bange ik. Of “Doe het nu maar, anders krijgen we zo n gedoe”.) De laatste is “de Pleaser ik”. Let er maar eens op, bij jezelf.

Voorbeeld van een “ik “van mijzelf.

Ik weet zelf sinds kort dat ik naast een “Verantwoordelijke financiële ik“ ook  een “Zuinige Financiële ik heb”. Die “Zuinige Financiële ik“ had ik achter in mijn bus gezet. Ik gaf hem geen aandacht en ik waardeerde hem ook niet. Nu ik hem weer terug gevonden hem waardeer ik hem, ik luister ook naar zijn mening.

Mijn “Verantwoordelijke Financiële ik“ kende ik wel. Deze “ik“ denkt heel goed na over een uitgave en geeft dan het geld uit, zonder problemen. Mijn “Zuinige ik“ heeft ervoor gezorgd dat ik jarenlang geen afwasmachine wilde. Dat vond ze onzin. Dat afwassen kon gewoon best met de hand. En een afwasmachine was zo duur :). Mijn “ik houd niet van techniek ik“ was het daar om andere redenen helemaal mee eens.

Ze werken ook samen bij het nog niet aanschaffen van een elektrische fiets. “Wat een onzin“ roepen ze. “En wat lastig met dat opladen”. “Je kunt beter gewoon bij het oude blijven” en “wat kost dat wel niet”.

Ik leer zo steeds meer over mijzelf en mijn “Ikken”. Hierdoor weet ik steeds een beetje beter waarom ik op een bepaalde manier reageer. 

Mijn praktijk

Ik ben Ineke Schimmel en Blij met je zelf (en de ander), in Arnhem is de naam van mijn praktijk.
In mijn bedrijfsnaam word jij genoemd maar ook de Ander.

Als jij jezelf steeds beter leert kennen dan heeft dat ook voordelen in je contact met anderen.
Als jij blij met jezelf bent kun je meestal ook beter omgaan met anderen. En je weet bijvoorbeeld beter welke vrienden bij jou passen. Of welk werk of welke hobby s jij zou kunnen kiezen.

Ik heb trouwens nog een “Ikje“ in ons niet genoemd. Dat is ons “Innerlijke Kind”.
We zijn namelijk allemaal kind geweest en dat kind zit nog in ons. Dat kind wil graag gezien en gehoord worden. Dat kind is heel intuïtief, creatief, speels en nog veel meer. Het kind kan ontzettend goed in het hier en het nu zijn, het kan echt genieten.

Soms heeft het kind het heel moeilijk gehad in zijn jonge leventje. Dan wil het graag door de volwassen versie van jou getroost en bemoedigd en aangemoedigd worden. Doe dat maar eens.

Speel maar eens wanneer je “Innerlijke Kind“ zin heeft om te spelen, doe maar gewoon. Dans als ze wil dansen en troost haar/hem als het nodig is. Je zult merken hoe fijn dat is. Hoe het klopt. Je hebt je “Innerlijke Kind“ nodig om te voelen, je hebt haar/zijn intuïtie nodig. Het “Innerlijke Kind“ wil graag gezien worden, hij/zij was altijd al bij je, het kent je helemaal.

Al die “Ikken“ bij elkaar in de bus hebben een bestuurder van de bus nodig en weet je wat? Die bestuurder ben jij! Jij luistert naar de meningen en overtuigingen en regels van al je “ikken”, je zegt dat je ze gehoord hebt en bedankt hen en dan maak jij als bestuurder van de bus het besluit . Jij weet waar je naar toe wilt en hoe je gaat doen!

Ik heb heel veel positiefs over de “ikken“ geleerd door het boek “Ik (k)en mijn ikken“. Door Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn. Hun methode heet Voice Dialogue.

Wil jij op deze manier van de “ikken“ eens naar jezelf kijken? Je bent van harte welkom in mijn praktijk Blij met je zelf en de ander, in Arnhem. Neem contact op via het contactformulier!

Ineke Schimmel
Contextueel therapeut/coach bij Blij met jezelf (en de ander) in Arnhem

Ps. Mijn Piepkleine Ondernemers ikje zegt nu dat ik nog 1x “Blij met jezelf en de ander“ in Arnhem moet opschrijven want hij heeft gelezen dat als je dat vijf keer of meer doet in een stukje dat je schrijft dat de zoekmachine van het internet Blij met jezelf en de ander, in Arnhem eerder vind 🙂.

Contextueel therapeut/coach Ineke Schimmel in de spreekkamer van Blij met jezelf (en de Ander) in Arnhem.
Contextueel therapeut/coach Ineke Schimmel in de spreekkamer van Blij met jezelf (en de Ander) in Arnhem.
Comments are closed.