Blij met jezelf

Christelijke Coaching en Therapie Arnhem

Blij met jezelf en de ander

Blij met jezelf en de ander

Hoe blij ben jij met jezelf? Hoe komt deze vraag bij jou over? Heb je daar wel eens over nagedacht? Of je blij bent met jezelf?

Ik las in veel boeken over het brein hoe veel invloed wat wij denken heeft op ons lichaam. Als wij blij zijn heeft dat effect op ons hele gestel. Dus het is, eenvoudig gezegd, gezond om blij met jezelf te zijn.

Ik wil hier wel even zeggen dat ik absoluut niet vind iemand die heel ziek is beter kan worden door blij met zichzelf te zijn. Of dat het je eigen schuld is dat je ziek bent omdat je niet blij bent met jezelf. Ik zou het verschrikkelijk vinden als je dat denkt door wat ik hier schrijf. Dat denk ik dus ABSOLUUT niet.

Ik denk wel dat als je blij met jezelf bent dat het leven dan wat fijner is voor mij en jou. Ik geloof wel dat het gezond is om blij te zijn met mijzelf. Ik geloof ook dat voortdurend mopperen op mijzelf niet goed is voor mijn lichaam en geest. Zelfcompassie is gezond. Goed voor mijzelf zorgen is gezond. Dat geloof ik.

Best een moeilijke vraag he? Ben jij blij met jezelf? Toen ik een puber was bloosde ik heel veel. Met dat deel van mij was ik absoluut niet blij kan ik je zeggen. Ik veroordeelde mezelf als stom omdat ik bloosde. Ik kon uren piekeren over een fout die ik gemaakt had. Ik was niet vaak blij met mezelf.

Nu ik wat ouder ben en mezelf beter ken heb ik meer vrede met mezelf gesloten. Ik weet dat ik hoog-sensitief ben, ik heb een wat dunner schilletje om mij heen, ik voel veel. Om al die gevoelens en alles wat ik zie en beleef weer op een rij te krijgen heb ik rustige momenten nodig. Dat heb ik geaccepteerd.

Ik heb een groot introvert deel en een wat kleiner extravert deel. Sinds ik dat tot me door heb laten dringen accepteer ik ook dat ik in grote groepen niet zo tot mijn recht kom. Ik spreek liever met één vriendin af dan met een hele groep. Prima toch?

Logisch ook dat ik het werk van therapeut zo fijn vind. Ik mag een diepgaand gesprek met iemand voeren, daar houd ik van.

Ik ben blij met mezelf, nu ik mezelf beter begrijp. Ik veroordeel mezelf niet meer zo vaak. En als ik het toch doe, zoek ik naar een manier om goed voor mezelf te zorgen.

En jij? Hoe denk jij over jezelf? Hoe behandel je jezelf? Veroordeel je jezelf of heb jij zelfcompassie?

Comments are closed.